AirTies ve Bülent Çelebi

Bu yazımda sizlere Türk bir girişimciden bahsedeceğim. Hemen sıradışı bir girişimci diye söze başlasam yalan olmaz.

Sıradışılığı şurdan geliyor: herkes Silikon Vadisi’ne iş kurmak için giderken, Bülent Çelebi Silikon Vadisi’nden iş kurmak için Türkiye’ye geliyor.

Bakın nasıl bir hikayesi var:

Bülent Çelebi bir müfettiş çocuğu olarak Burdur’da dünyaya gelmiş. Aslen Kayseri’liler. Lisedeyken ABD’ye taşınıyorlar. Liseye ABD’de devam ediyor ve üniversiteyi University of California Berkeley’de Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği’nde tamamlıyor. Lisans bitiminde küçük çaplı bir şirket kurmaya çalışıyor fakat başarılı olamıyor. Ardından çeşitli şirketlerde çalışmaya başlıyor. Silikon Vadisi’nde çip mühendisi olarak uzun yıllar bulunuyor. Daha sonra Hong Kong’da 3 yıl bir firmanın Asya direktörlüğünü yaptıktan sonra tekrar ABD’de büyük ölçekli birkaç firmanın genel müdürlüğü görevlerinde bulunuyor. Sıradışılık tam da bundan sonra başlıyor.

Herkes iş kurmak için Silikon Vadisi’ne yönelirken, 2004 yılında Silikon Vadisi’nde bulunan Bülent Çelebi, Türkiye’ye dönüp şirket kurmak istiyor. Amacı teknolojiyi Türkiye’de üretip dünyaya satmak.

Hani hep deriz ya “neden bizim ülkemizde teknoloji üretilmiyor?” veya “neden kaliteli insanlarımız hep yurt dışında çalışıyor?” diye. İşte size bunun tam tersini gerçekleştiren bir mühendisimiz. Ancak yaşadığı sıkıntılara göğüs germese, yani ülke olarak kıymetli olana kıymet vermeme politikamızdan dolayı sorunların üzerine gitmese, kendisi de şuan Silikon Vadisi’nde bir şirketin sahibi olabilirdi.

2004 yılında Türkiye’ye geldiğinde, tabi o zamanlar “melek yatırımcı” veya hibe tarzı destekler söz konusu değil, bir arkadaşıyla şirketi kuruyor. AirTies şirketi bir evde hayat buluyor. Amerika’da garajlarda doğan şirketler vardır, burada da evlerde doğan şirketlere bir örnek.

Burada yatırımcı bulmanın zor olduğunu görünce eş-dosttan borçlarla şirket kuruluyor ve 2 yılda Türkiye’nin pazar payının %50 sine sahip olarak hızlı bir şekilde büyüyor. 2007’den itibaren Türkiye’deki operatörlerle anlaşıyor ve alanında zirveye çıkıyor.

Şuan cironun %90’ı yurt dışındaki ülkelerden geliyor. Teknolojiyi Türkiye’de, Türk mühendislerle üretiyor ve dünyaya satıyor. 100 milyon doların üstündeki büyüklüğüyle dünyaya teknoloji satan bir şirketimizin olmasından dolayı gurur duyuyorum.

Silikon Vadisi’nden Türkiye’ye gelip, sıfırdan şirket kurup alanında zirveye çıkartan Bülent Çelebi’yi ne kadar alkışlasak azdır. Buna benzer hikayeleri olan girişimcilerimizin artması temennisiyle yazıyı sonlandırıyorum.

Cemal Alçık
6 Ekim 2016 Perşembe