Yıl 2012,
San Francisco’da yemek dağıtım hizmeti (bizdeki YemekSepeti gibi) için bir web sitesi kurulur: PaloAltoDelivery.com.
Sonra DoorDash olarak yeniden markalaşır.
Bugün ise yaklaşık 40 milyar dolar değere ulaşır.
Peki nasıl kurulmuş ve neler yapmışlar?
Kurucularından Stanley Tang’den “Bir Girişime Nasıl Başlanır?” eğitimini birlikte inceleyelim.
DoorDash’i ilk defa geçen yıl duymuştum. Bizdeki Yemek Sepeti gibi restoranlardan sipariş verebildiğiniz bir uygulama. Amerika ve Kanada’da yaygın olarak kullanılıyor.
Bu derste DoorDash’in kurucusunu dinledim.
Bildiğiniz gibi Y Combinator ve Sam Altman’ın Stanford Üniversitesinde 2014 yılında düzenlediği “Bir Girişim Nasıl Başlatılır?” kursunu izlemeye ve özetlerini sizlere aktarmaya devam ediyorum. Önceki yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
DoorDash’in kurucusu Tang, bu dersi 2014 yılında veriyor ve şirket 2012 yılında kurulmuş.
Girişimin ikinci yılında 15 milyon dolarlık bir yatırım almışlar ve o yatırım sonrası tecrübelerini aktarıyor. Ve bugünkü şirket değerleri yaklaşık 40 milyar dolar.
Tang derse şöyle başlıyor:
“Üniversitedeyken KOBİ’lere teknoloji üretmek için tutkuluydum. Sürekli gittiğim bir Makaron dükkanı vardı ve bir gün dükkan sahibiyle konuşurken bana elindeki defteri gösterdi ve dedi ki, ‘bu defterdeki çoğu siparişi yetiştiremediğim için iptal ediyorum. Günde onlarca siparişi iptal ediyorum. Çünkü hepsine kuryelik yapamıyorum ve yeni kurye istihdam edemiyorum.’ Ben de ona ‘peki senin yerinde dışarıdan kuryelik yapacak ekip olsa işini kolaylaştırır mıydı ve daha çok kazanır mıydın’ diye sordum. Sonra bu fikrimi çok sevdi ve ‘böyle bir şey olsa süper olur’ dedi.”
İlk fikir bu şekilde çıkmış ve sonra Palo Alto bölgesinde (kendisi de Stanford Üniversitesi öğrencisi o dönem) 200 kadar dükkana arkadaşlarıyla gitmişler ve onlarla konuşmuşlar. Aynı sorunun olduğunu ve hepsinin çözüm aradığını görmüşler.
Sonra 1-2 saat içinde hemen bir site açmışlar. PaloAltoDelivery.com
Siteye konuştukları dükkanların menülerini PDF şeklinde eklemişler ve kendi cep numaralarını siteye koymuşlar. Amaçları sipariş gelirse kendileri dükkandan alacak ve adrese teslim edecekler ve kendileri de bu teslimat için ücret alacaklar.
Sadece başladık diyor. Ve bu dersin ismi de “Bir Girişime Nasıl Başlanır?”
Kendileri başlatma konusuna en iyi örneklerden bir tanesi.
“Yazılımcımız yoktu, 5-6 ay site için uğraşmadık, reklam vermedik, sadece insanlar sipariş verecek mi böyle bir problem var mı diye başladık.” diyor.
Sonra ilk siparişimizi alınca heyecanlandık ve hemen ilk siparişi ben alıp teslim ettim diyor. İlk siparişimizi bir akademisyen vermişti, bizi nereden duydu, nasıl buldu halen bilmiyoruz diyor. Sonra ağızdan ağıza duyularak ve sokaklarda broşür ile tanıtımı yapılarak büyümeye başlıyor.
- İnsanların istediği şeyi çözmek için basit bir şey yapın ve deneyin.
- Biz öğrenciydik ve ders sonrasında siparişleri kendimiz teslim ederdik. Kurye bizdik.
- Ders arasında telefonla müşterilerin sorunlarını dinlerdik. Müşteri hizmetleri bizdik.
- Ders sonrası sokaklarda broşür dağıtırdık, daha çok duyulması için. Reklamcı bizdik.
- Başlarda Google Docs ile siparişlerimizi takip ettik ve Square ile ödemelerimizi aldık.
- Apple’ın Find My Friends özelliği ile sürücülerimizin nerede olduğunu takip ettik.
- Bir ara öyle hızlı büyüyorduk ki Square (ödeme sistemi) bizimle çalışmayı durdurdu çünkü para akladığımızı düşündüler.
- Başlarda bütün bu işleri kendimiz yaptığımız için işin nasıl işlediğini çok iyi gözlemledik. Restoranlarla, müşterilerle, kuryelerle hepsiyle iletişim halindeydik ve nelerin kritik önemde olduğunu gördük.
- Bir defasında yeni bir dondurmacı açılmıştı ve 2-3 kurucu ortağımla dondurma almaya gidiyorduk, tam kapısından içeri girecekken ofisteki diğer kurucu arkadaşımız aradı ve siparişler çok fazla ve yeterli kurye yoktur, siz de hızlıca sipariş teslim etmeye gider misiniz dedi. Biz birkaç saniye birbirimize baktık ve dondurmayı almadan siparişlere koştuk.
- Doordash’i yaparken 3 şey öğrendim:
Hipotezinizi test edin (fikirlerinizi deney gibi görmelisiniz)
Hızla başlayın (biz 1 saat içinde bir ana sayfa açıp başladık)
Hemen ölçeklemeye çalışıp büyümeyin (başlarken gerekirse her şeyi siz yapın ve hızlı büyümeyin)
- Başlarda kendiniz işi yaparsanız sonra iş ölçeklendiğinde gidip dondurmanızı yiyebilirsiniz.:)
Tabi bunlar ilk 2 yılda kazandıkları tecrübeler. Şimdi 12 yıllık bir şirketler.
Girişimlerden ve girişimcilerden ilham almaya devam ediyoruz.
#DoorDash #Startup101 #YCombinator #StanleyTang #SamAltman #Stanford #Girişim #Girişimci #Girişimcilik #Startup #Entrepreneur #Entrepreneurship