Son zamanlar okuduğum ve istifade ettiğim “Önemli Olanı Ölç” (John Doerr) kitabında en çok geçen kelime heralde OKR’dir.
Bu yazıda anlatacağım benim anladığım ve uygulamaya çalıştığım OKR’dir. Bazı kişiler OKR tam olarak bu değil diyebilir, elhak doğrudur. OKR tam olarak bu yazıdaki gibidir diyemem. Ben bu kısmını aldım ve etkili şekilde kullanabiliyorum, bu yazı da bir deneyim paylaşımı olarak okunabilir.
OKR = Objectives and Key Results olarak tanımlanmış bir iş yönetim modeli imiş. “Hedefler ve Anahtar Sonuçlar” olarak çevirilebilir.
Google, Intel gibi farklı firmalar işlerin net olması ve anlaşılıp vaktinde bitmesi için kullanıyorlarmış. Ben de inceledim ve hoşuma gitti. Bunran sonra elimden geldiğince bu metotla çalışmaya çalışacağım. Sizler de farklı ekiplerinizle böyle çalışabilirsiniz.
Peki nasıl yapılır bu iş ve tam olarak nedir?
OKR, işleri parçalara bölerek, net hedefler ve net sonuç yolları sunmaktır. Herkes ne yapılacağını, nasıl yapılacağını ve ne kadar sürede yapılacağını tam olarak anlamış olur.
Örneğin:
“Instagram takipçisini artıralım” dediğimde tam olarak ne demek istediğim belirlenmemiş oluyor. Hedef belli ama ekibi yorabilir, nereye ulaşılacağı belli değil, motivasyonu düşürebilir.
Peki OKR ile bunu nasıl söyleyebilirim:
Hedef: Instagram Takipçisini Artırmak
1. Anahtar Sonuç: Takipçi sayısını gelecek aya kadar %15 artırmak
2. Anahtar Sonuç: Takipçi sayısını 3 ay sonrasına kadar %20 artırmak
3. Anahtar Sonuç: Takipçi artırabilmek için en az 3 farklı metot üretmek
bu şekilde yazdığımda hem sayısal hedefler, hem süre hem de sayı olarak beklentimizin ne olduğunu daha net ifade etmiş oluyorz ve takibi, çalışması daha kolay oluyor. Ekibin motivasyonu ve gidecek rotası da net olmuş oluyor.
Bir örnek daha verelim:
Hedef: Şirketin işe alma sürecini desteklemek
- Anahtar Sonuç: Bir finans ve operasyon müdürü işe almak (en az üç adayla görüşmek)
- Anahtar Sonuç: Bir ürün pazarlama yöneticisi için kaynak yaratmak (bu çeyrekte beş adayla görüşmek)
- Anahtar Sonuç: Bir ürün yöneticisi için kaynak yaratmak (bu çeyrekte beş adayla görüşmek)
Yani işleri genel başlıkları ile değil de, yemek yerken parçalara bölüp yediğimiz misali, parçalara bölüp net başlıklarla ilerlemeye çalışmak.
Aslında yeni bir şey değil bu, bildiğimiz veya duyduğumuz bir şey. Ancak OKR adıyla güzelce derlenmiş ve bir metot haline getirilmiş.
Hem “Önemli Olanı Ölç” adlı John Doerr kitabını hem de OKR’leri hayatınıza eklemenizi tavsiye ederim.