General Assembly’i iki gün önce duydum ve iki gündür yaptıkları çalışmaları inceliyorum: İnanılmaz bir eğitim girişimi!
TOGO adında bir çalışma başlattık. Türkiye Oyun Geliştiricileri Okulu adıyla mobil oyun geliştiricileri yetiştirmek üzere birkaç ay evvel projemizi hayata geçirdik. Ancak tam olarak nasıl ilerleyelim, nereye doğru gidelim, nasıl bir gelir modeli olacak, nasıl bir eğitim vereceğiz diye araştırmalara devam ederken karşıma General Assembly(GA) çıktı. İyi ki de çıktı. TOGO olarak neyi örnek alacağımızı, modelleyeceğimizi bulmuş olduk. Siz TOGO’yu kendi sitesinden daha sonra incelersiniz, çevrenizde kariyer değiştirip oyun geliştiricisi olmak isteyen varsa yönlendirebilirsiniz. ( https://togotr.com/ )
Şimdi gelelim GA’ya, yani General Assembly’e.
GA, 2011 yılında Amerika’da kurulan bir eğitim girişimi. Microsoft, Google, IBM gibi büyük şirketlerden mentorlar bularak 2-3 aylık kısa eğitimler veren bir kuruluş. Ama eğitim verirken öğrencilerden para almıyor. Önce eğitimi al, sonra iş bul, iş bulduktan sonra bana paranı ödersin diyor. İş bulamazsan zaten ödeme diyor. Demekki ben iyi bir eğitim vermemişim. GA’da kodlama, data science, yazılım mühendisliği, data analistliği, tasarım, işletme gibi farklı kurslar var.
Kişiler GA’ya ücret ödemeden kayıt oluyor, 2-3 aylık eğitimini uzman mentorlerden alıyor, sonra sertifikasını alarak hemen iş bulabiliyor. Hatta GA, kişilere iş bulmak için de destek oluyor. Bu şekilde 2011’den bugüne 80 binden fazla kişi mezun etmişler.
Şirketler için ise ayrı bir destek sağlıyor GA. Şirketlerin ihtiyaç duyduğu yetenekleri şirketlere yönlendirerek onların da nitelikli çalışan bulmasına yardımcı oluyor.
Önce öğren, sonra öde metoduyla yeni nesil meslekleri kısa sürede öğreterek direkt iş kapısı açmış oluyor. Belki de yarının eğitimi böyle olmalı, yarının okulu böyle kurgulanmalı. Çünkü eskimiş, para etmeyen, para kazandırmayan ve üstelik 4-5 yıl bir üniversiteye insanı mahkum eden bir sistem belki de yavaş yavaş kapanıyor.
Okulların ve üniversitelerin katkısı elbette var, sosyalleşme anlamında çok büyük bir ortam sağlamış oluyor ancak bu yüzyılda her gün yepyeni mesleklerin doğduğu, dijitalleşme ile günde onlarca yeni işin ortaya çıktığı bir çapda bu eski kurumlar bize yetmiyor. Öğrencilere hızlıca yetkinlikler, beceriler kazandırıp hemen işe atılmalarını, üretmelerini sağlatmak gerekiyor.
21. yüzyıl becerileri dediğimiz becerileri kişiler kazanırsa, diğer meslekleri yılda bir değiştirerek ömrünü devam ettirebilirler. Artık bir kişi emekli olana kadar muhtemelen 20-30’dan fazla iş değiştirmiş olacak. Çünkü her gün yepyeni meslekler, işler doğacak ve onlara adaptasyonu yüksek, hızlıca öğrenip uygulayabilen kişiler gerekecek.
GA tam da bu noktada güzel yetkinlikler kazandıran ve insanları hemen işe yerleştiren, şirketlerin de çalışan ihtiyacını hızlıca çözen bir yapı kurmuş. Ödemeyi sonradan yapmak ise bambaşka bir güzellik. İyi ki böyle güzel örnekleri hayata geçirmişler.
Şimdi biz de aynı yapıp mobil oyun sektöründe yapmayı deneyeceğiz ve oyun geliştiricileri yetiştireceğiz. Kısa süreli eğitim alacaklar, sonra ödeyecekler ve hemen işe girecekler. TOGO’da da ilerleyen yıllarda yepyeni farklı bölümleri, kursları da açmayı hedefliyoruz.
Bizi ve GA’yı takipte kalınız. Görüşmek dileğiyle.
Sitesi: https://generalassemb.ly/
7 Mayıs 2022 – Cumartesi