Hangi Bölümü Tercih Etmeliyim? – Hibrit Uzmanlık

Elektrik-Elektronik okuduktan sonra Kanser alanında veya Ekonomi alanında başarılı olunamaz mı?

Mühendislik okuyup psikoloji alanında uzman olunamaz mı?

Tarih okuyup tasarım alanında; psikoloji okuyup sosyal medya alanında; mühendislik bitirip biyoloji alanında çalışma yapılamaz mı?

Sanki bu yazılanlar olmuyormuş veya olmazmış gibi davranıyoruz.

Birincisi: “bu bölümü seçtim, artık ölene kadar bu bölümde devam etmeliyim” düşüncesini unutun. Bölümü bitirdikten sonra farklı alanlara yönelip daha güzel işler çıkarabileceğinizi de unutmayın.

Girişteki sorulara cevap mahiyetinde birkaç isim paylaşmak istiyorum.

Prof. Dr. Utkan Demirci, şuan Stanford Üniversitesinde Kanarya Kanser Laboratuarının başındaki isim. Elektrik Elektronik Mühendisliği okuduktan sonra Harvard Tıp Fakültesinde çalışan sonrasında da Stanford Üniversitesine geçip çipbebek uygulamasını geliştiren bir bilim insanı. Mühendislik okurken kimse ondan tıp alanında çalışmasını beklemiyordu ama çalışılabiliyor bak, hem de ABD’nin en önemli 35 bilim insanı arasında gösteriliyor.

Prof. Dr. Utku Ünver, şuan Boston College’de Ekonomi alanında çalışmalar yapıyor. Mühendislik bitirdikten sonra ekonomiye yönelen bir bilim insanımız. Hatta Utku Ünver’in yaşı tutmadığı için Nobel’e aday gösterilemiyor ve yaptığı çalışmalar sayesinde hocası Ekonomi Nobel Ödülünü kazanıyor. Mühendislik okurken kimse ondan ekonomi alanında ödül kazandıracak bir çalışma beklemiyordu.

İkinci olarak ise, şirketler, işverenler farklı farklı niteliklere sahip insan ararken “ben sadece şu alanı biliyorum” demekle yetinemeyiz. Burada da devreye hibrit uzmanlık giriyor.

Hibrit uzmanlığı açıklamadan önce TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener‘in bir cümlesini paylaşayım. Sani Bey diyor ki: “Diplomalar kredi kartları gibidir, eğer o diplomanıza bir şey katmazsanız kullanım süresi dolar ve kullanılmaz hale gelir. Artık küresel bir dünyada yaşıyoruz, eğer bu dünyada çalışabilecek düzeyde kendinizi geliştiremezseniz, kurbanı olursunuz. Üniversiteden mezun olduktan sonra yaşamın öğrencisi olacaksınız.”

Kredi kartı gibi olan diplomalarınıza ömür boyu güvenmeyelim lütfen. Sürekli yenilenmek, sürekli farklı alanlarda zenginleşmek zorundayız.

Her ne okursak okuyalım üniversitedeki bilgilerin okul bittiğinde bayatlamış olacağını bilelim.

Geleceğin insanı nasıl olmalı diye biraz baktım ve Hibrit Uzmanlık diye bir kavramla karşılaştım.

Peki nedir bu Hibrit Uzmanlık?

Hibrit, isim olarak ”melez”, teknoloji olarak ”iki farklı güç kaynağının bir arada bulunması” olarak geçiyor.

Ben de bu ikinci anlamını uzmanlık kısmında kullanmak istiyorum; iki veya daha fazla sayıdaki farklı uzmanlıkları birleştirmek, bütünleştirmek ve ortaya daha güçlü bir şey çıkartmak.

Bu yüzyıl, farklı düşünen ve farklılığı birleştiren insanı arıyor bence.

Sevgili arkadaşım;

Farklı düşüneceğin, farklılıkları birleştirebileceğin hayaller kur lütfen.

Sevdiğin bölümün, yapmak istediğin işin, dünyaya katmak istediğin değerin peşini bırakma. Öyle bir değer yoksa önce onu oluştur. Bırak başkaları öndeymiş gibi gitsin, sen değer üreteceğin alanları düşün ve yavaş da olsa oraya yönel.

Birkaç alanı birleştirerek hibrit uzmanlığını elde etmeye bak. Yanlış bölüm, yanlış üniversite diye günlerini heba etme. Alacağını al ve ileriye bak. Gidemediğin bölüme lisanstan sonra git, üzerine bir lisans daha ekle. Veya lisans sonrası istediğin bölüme yönel.

Bir şeyi o kadar çok iste ki, o isteğin karşısında sınavlar, üniversiteler, insanlar, sistemler duramasın.

Hibrit uzmanlık için iki veya daha fazla bölümü, sektörü, alanı birleştirmeyi düşün. “Şu bölümü okuyacağım, şu bölümde çap yapacağım ve şu alanda yüksek lisans yapacağım” diye farklı farklı kombinleri düşle.

“Artık bu bölümü okudum, ömür boyu bu alanda çalışmak zorundayım” düşüncesini bir kenara fırlat. “Boşa mı okuduk kardeşim bu bölümü” diyerek kendini o alana hapsetme!

Geleceğin insanının 4 özelliğini şöyle sıralamışlar:

  • İlişki Yönetimi
  • İş Birliği
  • Yaratıcılık
  • Eleştirel Düşünce

Hangi alanda çalışırsan çalış, hangi bölümü okursan oku lütfen bu 4 maddede kendini geliştirmeyi unutma!

Tercihin önemli ama sen daha çok önemlisin. Ülkemizde olan insan israfına bir yenisi olarak sen de eklenme lütfen. Sen kıymetlisin, bu kıymeti başkaları yansıtmasa da sen farkında ol. Ufacık da olsa insanlığa katkı sağlayacak bir şeylerin ucundan sımsıkı tut. Olumsuz düşüncelerden ve olumsuz kişilerden de uzak dur.

Başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Aşağıya da sana yardımı dokunacak birkaç yazı ekliyorum, fırsat bulunca okuyuver.

2 yıl önce yazdığım yazı için tıklayıver.

Sevinç Atabay’ın Hibrit İnsana Doğru yazısını okuyabilirsin.

Erhan Erkut’un bu yazısı ve sitesindeki birçok yazısına göz atabilirsin.

Selçuk Şirin’in tercih yapacak genç arkadaşa mektubunu okuyuverin.