Öğrenme ve Gelişimde 70-20-10 Kuralı Nedir?

McCall, Eichinger ve Lombardo, öğrenme felsefeleri hakkındaki düşüncelerini keşfetmek için şirket yöneticilerine bir anket yaptı. Sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı!

  • Öğrencilerin hatırladıkları bilgilerin %70’i uygulamalı deneyim, iş becerileri ve iş ortamında alınan kararlarla ilgiliydi.

  • İş arkadaşlarından ve akranlardan öğrenme, koçluk ve mentorluk, bilginin hatırlanmasında %20’lik bir paya sahipti.

  • En küçük yüzdelik ise, %10’luk kısım ile geleneksel eğitimden elde edilen bilgilerle elde edilmiş olanlardı.

Yani bu araştırma bize şunu söylüyor; 20 yıl okul okuduktan sonra geriye dönüp baktığımızda, hayatımızı kolaylaştıran, kalıcı bilgiye dönüşmüş olan ve hatırladıklarımız okul dersleri değil. Arkadaşlarımızla birlikte öğrendiysek, deneyerek, yaparak bir şeyleri öğrendiysek, akranlarımızdan, mentörlerimizden öğrendiysek onlar daha fazla kalıcı oluyor ve işimize daha çok yarıyor.

İşte tek tek yüzdelik oranlar ve açıklamaları:

Deneyimsel Öğrenme (%70)

Deneyimsel öğrenme, öğrencinin ellerini kirletebildiği, iş başında eğitim gibi, projeleri veya günlük görevleri tamamlama gibi durumlardır. Bir şeyin nasıl yapılacağı hakkında okumak yerine, öğrenci deneme yanılma yoluyla öğrenmeye zorlanır.

Deneyimsel öğrenme, katılımcıyı eyleme daha da yakınlaştırdığı ve Bloom Taksonomisi’nde tanımlandığı gibi uygulama, analiz etme, değerlendirme ve yaratma gibi daha yüksek düzeydeki yeterlilikleri test ettiği için çok işe yarar.

Dijital içerik, çeşitli etkileşim düzeylerine olanak sağlama ve deneyimsel fırsatlar sunma potansiyeline sahiptir, bu da çok daha yüksek bir bilgi saklama oranına olanak tanır.

Çevrimiçi kurs oluşturma yoluyla Deneyimsel Öğrenmeyi uygulamanın birkaç yöntemi vardır.

İşte birkaç örnek:

Online simülasyonlar

Durumların online simülasyonları bunun başarılabileceği bir yoldur. Sanal gerçeklik, öğrencilere karşılaşacakları durumları ve bunlarla nasıl başa çıkacaklarını sağlamak için kullanılabilecek bir araçtır. Birçok beceriyi denemek, öğrenmek ve geliştirmek için güvenli bir ortam sağlar, bir tenis topuna vurma pratiği yapabildiğinizi, gurme bir yemek hazırlayabildiğinizi veya ev ofisinizden çalışırken uygun ergonomiyi keşfedebildiğinizi hayal edin.

Başka bir örnek ise Senaryo Tabanlı öğrenmedir. Bu tür bir derste, öğrenci bir duruma daldırılır, kendisini durumdan ileriye taşıyacak kararlar alması, seçimleri hakkında anında geri bildirim alması ve devam etmeden önce seçimleri üzerinde düşünme fırsatı verilmesi gerekir. Bu, dallanan senaryolar kullanılarak elde edilebilir, öğrenci durumda yaptığı seçimlerin sonuçlarını hemen görür.

Oyunlaştırma

Oyunlaştırma, öğrencilerin derse katılımını sağlayan üçüncü bir yoldur. Davranışsal tasarım ve oyun mekaniklerini birleştiren düşünceli bir oyunlaştırma stratejisi oluşturarak, öğrenci deneyime daha fazla katılır ve istenen dönüşümü daha sık elde eder. Yaygın bir oyunlaştırma stratejisi türü, öğrenciyi görevleri tamamlamaya ve bu görevleri tamamladığı için tanınma elde etmeye motive etmek için puanlar, rozetler ve liderlik tabloları kullanmaktır.

Sosyal Öğrenme (%20)

Sosyal Öğrenme veya 70-20-10 modelinin %20’lik kısmı, göz ardı edilmemesi gereken önemli bir bileşendir.

Akranlar arası öğrenme ve tartışma, hem içerikle hem de diğerleriyle daha iyi bağlantılar kurmaya yardımcı oldukları için öğrenme sürecinin önemli unsurlarıdır. Bu tür öğrenme, mentorluk, geri bildirim ve iş arkadaşlarıyla ilişkiler yoluyla gerçekleştirilebilir.

Zoom gibi çevrimiçi platformlar ve sosyal medya siteleri, iş arkadaşları arasındaki etkileşimlerin kolaylaştırılabileceği yollardır. Sosyal etkileşim parçası, öğrencileri teşvik etmek ve onlarla kişisel olarak bağlantı kurmak için harika bir yoldur. Bu unsur modelde yalnızca %20’yi oluştursa da, genel değer göz ardı edilmemelidir.

Formel ÖĞRENME (%10)

Muhtemelen daha geleneksel ders anlatım stiline aşinasınızdır. İçerik genellikle mesajı güçlendirmek için tasarlanmış slaytlarla veya anlatılan ve bir filmi anımsatan videolarla önceden kaydedilir, bu bilgi aktarım stilini göz ardı etmek istemesek de, ders oluşturmaya daha fazla deneyimsel ve sosyal öğenin nasıl dahil edileceğini keşfetmenin zamanı geldi.

Daha etkileşimli ve ilgi çekici bir deneyim yaratmak daha iyi sonuçlar ve daha mutlu öğrenciler sağlayacaktır.

Öğrenme ve gelişimde 70-20-10 modelinin uygulanmasına ilişkin ipuçları

Bir kurs geliştirilirken uygun planlama anahtardır ve 70-20-10 Modelinin her bir bileşeninin kursa yansıtılmasını sağlayacaktır. Her bir bileşen önemlidir ve küçümsenmemelidir.

Her türlü oyunlaştırma ve senaryoyu içeren bir kurs oluşturmaya muazzam miktarda enerji harcanabilir, ancak sağlanan bilgi en iyi ihtimalle zayıfsa veya öğrenci başarılı bir şekilde gezinmek için ihtiyaç duyduğu bilgilerle yeterince hazırlanmadıysa, kurs istenen sonuçları vermeyecektir.

Benzer sonuçlar, dersin saatlerce bir konuşmacının öğrenciye konuşmasını dinlemek üzere tasarlanması durumunda beklenir, ancak akranlar arası etkileşim veya öğrencinin materyalle herhangi bir şekilde meşgul olması için bir fırsat yoktur. Anahtar nokta denge.

Derslerinizi tasarlarken, deneyimsel öğrenmeyi, sosyal öğrenmeyi ve geleneksel içerik transferini dahil edebileceğiniz yolları düşünün.

Belki daha kısa bir video paylaşabilir, ardından bir etkinlik yapabilir ve ardından sadece anlatılanları değil, bunların öğrencinin mevcut durumuna nasıl uygulanabileceğini de tartışabileceğiniz bir tartışma yapabilirsiniz.

70-20-10 Metodunu benimseyip uygulayarak, hedef kitlenize daha dönüştürücü bir öğrenme deneyimi sunma yolundasınız.

Kaynak: Thinkific