Birkaç gün evvel Vietnam’lı Vi An Lu isimli bir beyefendi ile tanıştım. 2 saat boyunca Vietnam ve eğitimi üzerine konuştuk. Nereden çıktı şimdi bu Vietnam diyorsanız, buyrun detaylara.
Her yıl Yarının Eğitimi Zirvesi adıyla bir etkinlik organize ediyoruz. Amacımız eğitimde başarılı ülkeleri Türkiye’ye davet etmek ve onları Türkiye’deki eğitimcilerle buluşturmak. 2017 yılında Finlandiya, 2018 yılında ise Güney Kore konuk ülkemiz olmuştu. 2019 yılında da birkaç ülkeyi davet edelim ve yarınların eğitimini ele alalım diye düşündük.
Eğitimde başarılı ülkeleri incelerken bir baktık ki Vietnam, PISA eğitim sıralamasında dünyada sekizinci. Nüfusu 93 milyon olan, kişi başı milli geliri 2300 dolar olan bir ülke neler yapmış da eğitimde ön plana çıkmış diye merak ettik. PISA’da ilk 20’de belki de ilk 30’da kalkınmış ülkeler bulunmakta veya nüfusu az olan ülkeler. Vietnam örneği ise tamamen bambaşka; hem kişi başı gelir düşük hem nüfusu fazla ama PISA’da ilk sıralarda.
Bu vesileyle 2019’un konuk ülkelerinden bir tanesi Vietnam olsun istedik. Tabii Vietnam olsun istiyoruz ama oradaki eğitimcilere nasıl ulaşacağız? Onları Türkiye’ye nasıl davet edeceğiz? o kısmını sonra hallederiz diye koyulduk çalışmalara:))
İnternetten Vietnam Eğitim Bakanlığı, üniversiteleri, eğitim kurumları gibi birçok siteyi araştırdık. Birçoğuna sırasıyla mailler de attık ama henüz dönüş alamadık.
Facebook’ta Vietnam-Türkiye kelimeleriyle araştırma yaparken Vi An Lu isimli bir Vietnamlı’ya denk geldik. Kendisi İstanbul Üniversitesinde doktora yaptığını biyografi kısmına yazmış. Hemen mesaj attık ve buluşmak istediğimizi söyleyerek randevulaştık.
Görüşmeye geldiğinde bir sunum hazırladığını söyledi ve beni şaşırtmıştı. Vietnam Eğitimine Genel Bir Bakış adlı bir sunum yapmış ve o şekilde hazırlıklı gelmişti. Önce ben kendimi tanıttım ve neler yaptığımıza değindim, sonra da kendisini tanımak istediğimi, Vietnam’ı tanımak istediğimi ardından da eğitime dair kendisini dinlemek istediğimi sordum:
“İsmim Vi An Lu. YTB’nin Türkiye Bursları adlı bursu ile Türkiye’ye geldim. Lisans eğitimimi Vietnam’daki en iyi üniversitelerden birinde okuduktan sonra Türkiye Bursları ile Sakarya’ya geldim. Bir yıl kadar Türkçe eğitimi aldıktan sonra yüksek lisansımı Sakarya Tarih bölümünde Osmanlı Tarihi alanında yaptım. Daha sonra Türkiye’yi de çok sevdiğim için doktoraya da burada devam etmek istedim. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümünde doktoraya başladım. Bu Türkiye’deki dördüncü yılım. (Tarih:Haziran 2019)”
Ardından Vietnam tarihi hakkında biraz bilgi aktardı. 1955-1976 yılları arasında 21 yıl savaşın sürdüğünü, Sovyetlerin ve Çin’in desteğiyle Kuzey Vietnam, Amerika ve Batı Bloğunun desteğiyle de Güney Vietnam karşı karşıya gelmiş.
Türkiye’nin Vietnam ile geçmişte bir ilişkisi olmuş mu çok bilmiyorum dediğimde; “Ertuğrul Fırkateyni Japonya’ya giderken Vietnam’ın Ho Chi Minh kentinde (eski adıyla Saygon) 10-15 gün kalmış” dedi. (Yukarıdaki görselde Ertuğrul’un uğradığı limanlar gözükmekte.)
Ertuğrul Fırkateyni’nin güzergahına baktığımda yaklaşık bir ay kadar Saygon limanlarında kaldığını ve gemiyi yaklaşık 15 bin Vietnam’lının gezdiğini okudum. Ertuğrul Gemisi her gittiği limanda büyük bir ilgiyle karşılanıyor ve o ülkenin vatandaşları gemiyi gezerek Osmanlı mürettebatını inceliyordu. Her gidilen limanda çok ahlaklı ve çok maharetli bir mürettebata denk geldiklerini yazıyorlardı. Vietnam ile de ilk ilişkimiz işte o günlerde yani 1890’larda kurulmuş.
Biraz Vietnam tarihini de konuştuktan sonra eğitim sistemini birlikte irdeledik. Vi An Lu, kendisi eğitmen olmadığı için genel hatlarıyla eğitimi anlattı.
“Kimleri Türkiye’ye davet edebiliriz? Kimler Vietnam Eğitim Sistemini en iyi şekilde bize anlatır?” dediğimde ise “Ben size bir araştırma yapayım ve en kısa sürede isimleri atayım.” dedi.
Görüşmemiz sona erdiğinde kapıya kadar uğurlarken: “Kusura bakmayın size çay-kahve veya bir şeyler ikram etmeyi unuttum” dediğimde, “Olur mu öyle şey. Ramazandayız ve ben oruç tutanların yanında bir şey yiyip içemem.” diyerek ayrıldı.
Aradan iki gün geçti ve bayramın ikinci gününde çok özenle hazırlanmış bir mail ve özenle hazırlanmış Vietnam’lı Eğitimciler Listesi adında bir dosyayı bana ulaştırdı. Titizlik, nahiflik ve saygının her şeyin önüne geçen çok büyük bir meziyet olduğunu bir kez daha göstemiş oldu Vi An Lu.
Kendisine bir kez de bu yazı aracılığıyla teşekkür ediyorum. Vietnam’dan kimseyi getiremesek bile, bize vermiş olduğu liste işe yaramasa bile böyle güzel bir insanla karşılaşmak ve tanışmak benim için her şeyden önce gelir. Teşekkürler Vi An Lu.
Vietnam Eğitimi hakkında daha detaylı bilgiyi de 2-3 Kasım’da düzenleyeceğimiz zirvede dinlemek temennisiyle.
Görüşmek üzere sevgili okur.
Güzel kal, güzellikleri etrafına yaymaya devam ederek kal…