Bu soruyu artık sormamıza gerek yok, “tabii ki cevap yetkinlik olacak” diyoruz ama hayata o cevabı yansıtamıyoruz gibi hissediyorum.
Düzenlediğimiz bir etkinlikte TAV CEO’su Dr. Sani Şener: “Diplomalar kredi kartı gibidir, bakiye yüklemezseniz sizi ömür boyu götürmez” minvalinde bir cümle kullanmıştı yıllar önce. Diplomalar hakikaten bize yetmiyor ve yetmeyecek.
Geçenlerde izlediğim bir videoda Murat Yalnizoglu , yetkinliklerle alakalı bu McKinsey raporundan bahsetmişti, ben de inceleyip kısaca bir yazıda bahsetmek istedim.
McKinsey 2022’de yayınladığı bir raporda tam da bu konuya değinmiş.
Raporda özetle şunlar geçiyor:
- İş başarısına yetkinliklerin katkısı diplomaya göre 5 kat daha fazla
- Yetkinlik ve beceri temelli işe alım sadece özel sektörde değil, devlet kurumlarında da yaygınlaşıyor. Mayıs 2022’de Amerika’nın Maryland eyaleti pozisyonlarının neredeyse %50’sine yakını için diplomaya ihtiyaç duymadığını duyurmuş.
- Beceri temelli işe alım, iş performansı açısından eğitim için işe alımdan beş kat, iş deneyimi için işe alımdan ise iki kat daha fazla öngörücüdür.
- Yani iş başarısında becerinin, deneyimden de 2 kat daha önemli olduğu söyleniyor.
Bu kısa yazıyı yetkinliklere daha fazla önem vermemiz gerektiği ve geleceğin dünyasında diplomadan daha çok becerilerin öne çıkacağını tekrar not düşmek için yazmış oldum.
Yetkinlikler hakkında daha uzunca yazdığım yazıyı sitemden okuyabilirsiniz.
Bilen değil, yapaBİLEN insana;
Bilen değil, uygulayaBİLEN insana;
Bilen değil, sürekli öğreneBİLEN insana ihtiyaç gittikçe artıyor.